Computer inrichten

Besturingssoftware(OS)

Iedere computer heeft besturingssoftware nodig, het Operating System of OS. Het OS is software die de computer hardware onderling laat samenwerken en het mogelijk maakt (passende) programmatuur te installeren. Onderdeel van het OS is tevenms het draaien van een aantal taken t.b.v computerprogramma's. Het overgrote deel van de computers is ingericht met een Windows OS. Een groeiend deel is unix of linux. Verder is er natuurlijk MAC, maar deze software was/is bedoeld voor de specifieke hardware, een soort closed usergroup. Wie een MAC wil koppen gaat geen OS instaleren.
Hoewel linux hele mooie opties biedt is de zakelijk markt altijd kritisch. En met Windows kunnen we ook overweg.
Dat is Contras.

Installeren van besturingssoftware

Vloeiend van start naar......eind

Wil je een computer voorzien van een OS, moet je kiezen welke OS je neemt. In geval van Windows, welke versie. XP, dat kan dan eigenlijk niet meer, Vista, het drama, of de opvolgers 7, 8 of 10. In veel gevallen kiezen we voor 7. Goed doorontwikkeld, redelijk stabiel en niet teveel swipes.

Verder moet je dan een keuze maken tussen 32 of 64 bit. Dat is eigenlijk geen keuze meer. Je meot wel een speciale reden hebben om voor 32 bit te kiezen. De meest hardware kan inmiddels wel aan. Voordeel vanb 64 bit is dat het een groter intern geheugen kan aansturen en daardoor wat meer taken gelijkertijd uit kan voeren.

Hoe kom je software. Misschien heb je ooit een systeem gekocht met een zogenaamde OEM-versie. Dat is een windows-licentie die voorgeinstalleerd is door je leverancier. Heb je problemen, dan verwijst Microsoft je al snel door naar de leverancier. OEm versies zijn in grote aantallen verkocht en aanzienlijk goedkoper dan de RETAIL-versies. Het belangrijkste verschil is dat een OEM-versie alleen op de eerste computer geldig is. Je kunt de software dus niet verhuizen naar een andere computer. Microsoft heeft dat knap ontwikkeld. Ze weten door de bank genomen heel goed wat de oorspronkelijke computer (nog) is. Kanp werk omdat er natuurlijk wel eens wat veranderd, Harde schijf crash, andere onderdelen etc. Je originele compuet kun je wel herinstaleren met dezelfde registratie-code. Maar een compleet ander systeem dus echt helemaal niet Probeer het ook maar niet want het is erg frustreren als jouw activatiecode niet geaccepteerd wordt.

Zowel een OEM versie als een RETAIL versie kun je tegenwoordig bijna overal wel kopen.De verkoop van OEM versies was eerder gebonden aan de koop van een computer (of in onderdelen dan wel compleet) maar de nodige rechtzaken tegen deze afgeschermde handel maakt het nu mogelijk om ook OEM versies los te kopen. En dat is wel aantrekkelijk

Als je dan je Windowsinstallatie software hebt moet je die nog geinstalleerd weten te krijgen. Voor een RETAIL-versie ga je naar de website van Microsoft. Daar kun je na ingave van je product licentiecode je bestand downloaden en krijg je software bij voor het maken van opstartbare USB stick. Heb je een OEMversie gekocht dan lukt dit niet, ook al heb je een geldige licentie. Je wordt doorverwezen naar de fabrikant. Daar is dus wat extra's nodig.

Dat extra is voor de gemiddelde gebruiker niet te doen. Een USB stick maken die direct wordt aangesproken als de computer wordt gestart en je windows vanaf die stick gaat installeren. Maar het kan. Ouder windowsversies zijn nog steeds te downloaden. Via deze link van Microsofthaal je de Windows7-USB-DVD-Download-Tool-Installer.

Een opstartbare USb kun je maken met behulp van een andere tool. Met behulp van Rufus kun je dat doen. Tenslotte moet je dan nog zorgen dat je de OS in de vorm van een schijfkopie of ISO-bestand op die usb-stick krijgt.

Tenslotte moet je dus pc die je wilt instaleren vertellen dat vanf USB moet worden opgestart. Houdt er rekening mee dat de oudere windowsversies niet USB3 ondersteuen. Stop je usb-appraten us in een USB2 aansluiting. Heb je de zaak eenmaal draaiend, kun je daarna updaten dat het een lieve lust is. Voor Windows7 duurt dat minimaal een etmaal. En toch maar doen.

Als je dan toch opnieuw gaat instaleren, zorg dan dat je ook even de BIOS op de laatse stand brengt. Beter nu met lege schijf dan later. BIOS updaten brengt altijd wat risico's met zich mee. Een goede voorzorgsmaatrfegel is dat je de drivers voor je moederbord download van de fabrikant. Het kan gebeuren dat je systeem is geinstalleerd maar toch essentiele onderdelen mis. Wat lastig als je na installatie niet het internet op kunt omdat je netwerkkaart aanvullende drivers nodig heeft.

Dat kan bij Contras.

Computer herinstalleren

Internet kun je kiezen uit de volgende infrastructuur
  1. Weest overtuigd van een goede backup
  2. Verzamel de licenties van alle software op je syteem. Virusscanner, OS, overige betaaklde software
  3. Zoek de details van je moederbord
  4. Update direct ook de BIOS
  5. Zorg dat je de bij het moederbord horende drivers bij de hand hebt

Na de installatie kun je weer profiteren van een systeem dat weer draait als nieuw.