Kassasysteem


Kassa-systemen. Lange tijd waren ze vreselijk duur en magisch. Voor een kleine winkelier een rib uit het lijf. Natuurlijk kun je ook niet zonder een goede registratie van wat er over de toonbank gaat. Maar het doet ons wel pijn als we horen wat voor bedragen soms gemoeid zijn met de kassa en het onderhoudscontract dat er vaak is bijverkocht. En als kleine zelfstandige kun je eigenlijk niet zonder rugdekking.
Maar gelukkig zijn er ook andere oplossingen. Een oplossing waar je nooit een echte buil aan kunt vallen. Misschien net niet zo gelikt als de dure systemen; voor al dat geld moet je toch ook tenminste iets extra's krijgen.
In het volgend artikel leggen we uit wat ook mogelijk is, maar dan voor onwaarschijnlijk lage kosten.
PS: Een contract op een betaalterminal van rond de 175 euro is vaak verplicht, die valt buiten onze scope.
Zoeken naar alternatieve oplossingen: Dat is precies wat u van ons mag verwachten.
Dat is Contras.

Uw verkoop scherp in beeld, maar hoeveel kost uw registratie?

Het is bij weing winkeleirs een onderwerp om bij stil te staan. Er is ooit een kassa aangeschaft en een onderhoudscontract afgesloten. Zo ben je verzekerd van een goede basisadministratie. Per slot van rekening is het kassatotaal waar je van moet eten.


Wat is de primaire functie van de kassa?

Het is gewoon heel eenvoudig. De belangrijkste functie van de kassa is het registreren van de verkopen via de toonbank of bv per tafel in het restaurant. Alle artikelen zijn opgeslagen in de kassa met verkooprijs en BTW tarief. Dit sla je aan, per verkoop anoniem, pre tafel of op klantnaam, en vervolgens moet de klant betalen. Als kassier of kassiere moet je erop toenzien dat dat ook daadwerkeijk gebeurt. Dat doet de kassiere natuurlijk goed en dus zit er na dienstijd zoveel geld meer in de kas als dat er aan verkopen is aangeslagen of gescanned.

Gekoppelde PIN-automaat

Er zijn meerdere betaalmogelijkheden: contant, PIN, (kortings)bonnen of op rekening. Het is de bedoeling dat het kassasysteem een sluitende verantwoording geeft van hoe het geld is binnengekomen. Bij de duurdere systemen mag u verwachten dat de leverancier heeft geinvesteerd in een kassa-koppeling met de bataalautomaat. Het voordeel daarvan is dat als de klant met PIN betaald en dat wordt aangeven op de kassa, het bedrag vanzelf wordt doorgestuurd naar het PIN-apparaat.
Nadeel van dit systeem is dat u nog meer gebonden bent. Zonder kassa geen PIN. En voor PIN en kassa afhankelijk van dezelfde leverancier. De leverancier heeft bij CCV tegen een fors bedrag de specificaties gekocht voor het koppelen en CCV heeft die koppeling voor dat bedrag "gecertificeerd" zoals ze dat noemen.

Gecertificeerde PIN-lijn

We komen het nog steeds tegen. PINNEN via een gecertificeerde lijn. KPN berekend hirvoor een tien euro per maand. Wij raden klanten aan daar zo snel mogleijk mee te stoppen. Via internet maakt uw PIN een verbinding via HTTPS met CCV. Als dat niet veilig is kunnen we ook maar beter stoppen met telebankieren. Laat u niet uitmelken door KPN.

Integratie met boekhouding

De kassa levert belangrijke informatie aan voor uw boekhouding. Heeft uw systeem de mogelijkheid om dat eenvoudig te koppelen. Heeft uw kassa de mogelijkheid om naast contant en/of PIN ook verkopen op factuur te registreren. En niet te vergeten: Heeft uw kassasysteem de mogelijkheid om data te exporteren zodat ze vrij beschikbaar komen voor eigen onderzoek.

Hardware-eisen computer

Veel kassasystemn zijn min of meer volledig geintegreerd. Onze visie is totaal anders, volledig modulair. Dat betekent dat ons kassasysteem op iedere willekeurige computer kan draaien, hetzij onder windows, mac of linux. En dat u gebruik kunt maken van iedere willekeurige printer. Dat kan een robuuste thermische bonprinter zijn, maar ok een willekeurige USB- of netwerkprinter. De layout van uw factuur of bon kunt u met ons programma zelf aanmaken. Flexibiliteit en vrijheid.

Hardware-eisen beeldscherm

In kassaland is het gebruikelijk om een (duur) touchscreen te gebruiken. Dat is handig. Maar uit kostenoverweging zou u ook nog eens kunnen bedenken of een notmaal LED-scherm niet interessanter is. Veel goedkoper in aanschaf, en veel minder energiegebruik. Geen touchscreen beteknt werken met muis en toetsenbord. Wees nou eerlijk, dat kunnen we ook allemaal bedienen. Toegegeven, het is even wennen. Maar aangezien ons kassasysteem op een standaardcomputer werkt kunt u ook alle andere programma's op dat systeem draaien: Internet, email etc.

Hardware-eisen printer

Ons kassasysteem werkt met elke printer die op uw computer is aangesloten. Dat maakt flexibel. U bent ook vrij om de printer voor de kassabonafdruk te gebruiken in andere toepassingen. Bij veel systemen wordt via de printer ook de kassalade aangestuurd. Ons kassasysteem ondersteund dat.

Hardware-eisen kassalade

Er zijn kassalades die worden aangestuurd door de bonprinter. Er zijn echter ook kassalades die rechtstreeks door de computer worden bediend. Veelal USB-kassalades. Deze optie biedt u meer vrijheid in de keuze van een bonprinter. Kies wat het beste bij u past.

Eisen leverancier

Naarmate uw kassasysteem meer specifiek is, is het van belang een meer strategische samenwerking aan te gaan met uw leverancier. Uw specifieke systeem is al gauw dusdanig uniek dat het voor derden niet lonend is er energie in te stoppen. Gebonden aan de leverancier dus.
Een door ons geleverd kassasysteem is eenvoudig te doorgronden. Slechts een programma in een mapje op uw computer en dat is het. Met uiteraard de juiste licentiegegevens. Deze goed bewaren.
Het hart van het systeem is een geavanceerde database, een overigens volledige gestandaardiseerde techniek. Met onze bijdrage: de juiste gegevensopslag. Daarmme kunt u ook zonder onderhoudscontract uit de voeten. Zie daar de winst. Dat mogen we u niet onthouden. Dat is Contras.

Wat doet Contras Kassa

Contras kan u een eenvoudig maar heel flexibel kassasysteem leveren. Zonder onderhoudscontract. Dat is absoluut overbodig. Ons kassassyteem is hardware-onafhankelijk en platvorm-onafhankelijk. Geheel tegen de markt in.
We maken gebruik van een universele database als basis voor de gevenstoegang en -opslag en standaard apparatuur.
Dat maakt ons universeel toepasbaar.
Contras levert deze systemen, kan een demonstratie verzorgen en assisteert bij de inrichting. Dat kan leinden tot een eenmalige factuur met licentiekosten een eventueel opstartkosten. Afhankelijk van wat u zelf wilt doen of door ons wilt laten doen. Wilt u toch graag een servicecontract? Het kan natuurlijk altijd.

Wat kan/mag een kassa kosten?
Hier wat willekeurige cijfers:
thermische printer 150
computer 350
beeldscherm 150
toetsenbord - muis 50
licentie 250

U ziet dat u u voor rond de duizend euro een volledig nieuw systeem op de toonbank kunt hebben staan. En met wat improviseren aan bestaande appratuur val er in te decimeren.

Contras, zo gek nog niet.