Basis ontwerp van een website
Wat wil je publiceren?
We komen het eigenlijk altijd tegen. De opdrachtgever wil een website maar het is niet eenvoudig om de teksten aan te leveren. Maak er maar wat van. Soms krijg je nog een steekwoord mee. Het is dan de kunst om er een passende tekst bij te vinden die inhoudelijk correct en qua omvang optimaal is. Een tekstvak moet redelijk gevuld zijn om te ogen en het verhaal op zich moet bijdragen aan vindbaarheid en duidelijkheid. En om het geheel toonbaar te maken hoort er soms een plaatje bij. Hoe kom je er aan. Het moet toch authentiek zijn en mooi tonen. Soms kun je wat lenen van wat er te vinden is op internet. Voor een button is dat niet echt een probleem, voor uw specifieke product natuurlijk wel.
Maak een basis layout voor diverse schermafmetingen
Bedenk dat je niet weet met welke scherm je website wordt bezocht. Ze zijn er in heel veel afmetingen en je moet dat in je ontwerp meenemen. Groot scherm, klein scherm en nog wat er tussen in. Responsive design wordt dat genoemd en wordt gerealiseerd met mediaquery´s. Het moet resulteren in een op alle schermgroottes duidelijk leesbare, zichtbare en goed te bedienen menu en knoppen van de website.
Eenduidigheid voor vindbaarheid.
Een website heeft een domeinnaam en het is de bedoeling dat zoekmachines daarmee overweg kunnen. Ons domein is in principe www.contras.nl. Maar dat www. vinden we een beetje overbodig. Het functioneert net zo goed zonder die www.
Voor google maakt het niet uit of we publiceren onder www.contras.nl of gewoon contras.nl. Maar door elkaar heen vindt zelfs google wel heel erg lastig. Voor google zijn dat twee totaal verschillen plaatsen. Dat moet je dus goed definieren. Wij doen dat door bij google een voorkeur op te geven en een niet wetende bezoeker automatisch te corrigeren. Dat doen we met een extra geleidestrook op onze server.
Een beetje bijsturen met htaccess.
Op een webserver kun je op verschillende manieren bereiken. Via HTTP en HTTPS, maar ook via ftp en via mail. Het hangt allemaal aan elkaar vast maar alle verkeer moet wel juist geleid worden.
Via de webbrowser van kun je een adres opgeven. Bv. https://www.contras.nl. Maar niet iedere bezoekr weet waar ik mijn bestanden heb staan: onder http of https. Dat kunnen we oplossen door de website dubbel te plaatsen, onder beide ¨mappen¨. Onder HTTP hebben we een bestandje geplaatst dat doorleid naar een ander map:
RewriteEngine On
RewriteCond %{HTTPS} off
RewriteRule (.*) https://%{HTTP_HOST}%{REQUEST_URI} [R=301,L]
Zo eenvoudig is het.
En om het compleet te maken. Onder HTTPS willen we naar contras.nl en niet naar www.contras.nl. Een volgend bestandje:
RewriteEngine on
RewriteBase /
RewriteCond %{HTTPS} !on [OR]
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^www\.contras\.nl [NC]
RewriteRule ^(.*)$ https://contras.nl/$1 [L,R=301]
Met een soortgelijk bestandje kun je ook bezoekers de toegang ontzeggen door bv IP adressen te blokkeren.
Order Deny,Allow
deny from 5.188.210.29.
allow from all
Gestructureerde opbouw
Waar vroeger de zgn keywords erg belangrijk waren is het nu meer van belang dat je gestructureerd een website opbouwt. Hoofdstukindeling een onderverdeling in paragrafen kun je met de juiste toepassing van code heel goed doen en kun je realiseren dat google je site kan doorgronden. Dat vereist wel aandacht en zorgvuldigheid.
Puntjes op de i.
Zo zie je dat er met een paar regels code veel bereikt kan worden. Dat neemt niet weg dat het niet allemaal vanzelf gaat. Een foutje is zo gemaakt en soms is het even zoeken naar de code die doet wat je wilt dat het moet doen. En het oog wil ook wat. Een speciaal effect in een afbeelding, een video, een bepaald lettertype, mouse-over effect of een pop-up. Die laatste is echter redelijk uit de tijd.
Reactieformulieren
Ze waren ineens in. Met een beetje fatsoen geen website zonder reactieformulier. De keerzijde dient zich inmiddels aan. Spybots op het net weten ze te vinden en er gebruik van te maken. De enige afdoende bescherming op dit moment is het I´m not a robot. Daar zijn we nog niet rijp voor, het aanvinken van de plaatjes is niet mijn favoriete bezigheid. En het zal misschien wel niet lang duren voor de robots die beter kunnen invullen dan de niet-robots. We proberen nog even zonder.
