"Energie van de Zon!"

Hoe kom je tot de juiste keuzes bij zonne-energie? Wij vroegen een aantal offertes aan. De aanbiedingsprijs varieerde nogal wat. Reden voor ons om er zelf eens in te duiken. Veel lezen en veel beurs-bezoek leverde het nodige op. We maakten een principiële keuze voor SolarEdge als hart van het systeem. Alom gewaardeerd, misschien niet de goedkoopste, maar zeer doordacht en overtuigend door o.a. de lange garantieperiode. Volledig onafhankelijk van het merk zonnepanelen en werkend met een poweroptimiser waardoor de opbrengst van ieder paneel afzonderlijk gevolgd kan worden.

Second opinion zonneenergie!

Wilt u weten wat een zonnedak u ongeveer gaat kosten? Contras kan dat voor u berekenen. In principe leggen we geen panelen. Wij kunnen voor u een ontwerp maken gebaseerd op uw wensen en mogelijkheden. Wij werken met de ontwerptools van Solar Edge. Het resultaat is een voorstel van panelen, dragende frames, omvormer en aanpassingen meterkast. Dat levert een gedetailleerde kostenopstelling op. Daarmee hebt u een onafhankelijk vergelijking met wat uw aanbieder u voorlegt. Wilt u dat wij de materialen leveren? Dat kan ook. We hebben onze ingangen, dicht bij de bron.

Ik wil graag zonnepanelen


En welk paneel pas je dan toe?

Eigenlijk maakt dat niet zo heel veel uit. Maak eerst een keuze op uiterlijke kenmerken: zwart of blauw, met veel zilverkleur of juist weinig. Daarnaast is het een kwestie van hoeveel ruimte heb ik op het dak. Als dat beperkt is kom je tot de keuze voor panelen met hoger rendement. Maakt het esthetisch verschil of je juist grote of kleine panelen hebt? Maak een tekening op schaal voor een beter beeld van het resultaat. Alle gangbare panelen zijn netjes gekeurd en je mag verwachten dat ze ongeveer doen wat er wordt beloofd. Net als auto´s of batterijen. En dan komt uiteraard ook nog de prijs als medebepalende factor.

Hoe zit het met de bevestiging op het dak?

Het is misschien niet zo vaak onderwerp van gesprek, maar wel degelijk belangrijk dat de panelen goed en stevig worden gelegd. Bij rustig weer is er niets aan de hand, maar in de komende 20 tot 30 jaar moet je er toch van uitgaan dat er een paar flinke stormen langs komen en een aantal zware winters. Die krachten moeten je panelen kunnen doorstaan en dat kan alleen bij goede bevestiging: voldoende steun en krachtverdeling. Dat bereik je door genoeg dakhaken of andere bevestiging te plaatsen en de dragende frames goed uitgemeten te plaatsen. In ieder geval dat laatste laat nogal eens te wensen over. Kijk maar eens om u heen. Soms is het schipperen met wat de dakpannen toestaan. Met de juiste middelen lukt het echter uitstekend. Wij kozen voor ValkSolarSystems. Ze hebben ons het meest overtuigd te hebben nagedacht over hun product. En met het calculatieprogramma is het eenvoudig uitrekenen wat je nodig bent.

Hoe sluit je een systeem aan op het net?

Begin met een aparte groep in de meterkast. Vandaar trek je een kabel van voldoende dikte richting de plaats van je omvormer. Dichtbij de omvormer en makkelijk bereikbaar monteer je een werklastschakelaar. Die fungeert als aan/uit knop voor je omvormer. Vanaf die werklastschakelaar trek je de aansluiting door naar de omvormer. Onze kabel is 4 mm2. Onze SolarEgde omvormer is intern voorzien van veiligheidsschakelaars, zowel aan de AC kant (richting meterkast) als de DC-kant, (richting zonnepanelen). Als de omvormer die veiligheid niet heeft moet je die er nog tussen plaatsen. Onze zonnepanelen ( AEG AS-M605 275 Mono Full Black) zelf zijn dubbel geïsoleerd en daarmee volgens de normen ook afdoende beveiligd. Resteert het dragende frame onder de panelen. Die kan een statische lading dragen en om ongevallen (bv tijdens onderhoud) te voorkomen hebben we daar een vereffeningskabel (6 mm2) aangelegd. Deze voert de eventuele spanning af via de aardleiding. In ons geval mag dat omdat de aardleiding voldoende diameter heeft.

Een zonnesysteem ontwerpen: Dat kan ook bij ons.Zie hier de resultaten van een voorbeeld.

Zelf doen: aanleggen zonnepanelen

Natuurlijk kun je zelf zonnepanelen aanleggen. Bedenk echter dat u er de tijd voor moet nemen. Als je niet gewend bent op het dak te werken houdt dat een extra risico in. Een uitglijder is gauw gemaakt. Daarbij heb je kans op schade, maar nog veel erger is lichamelijk letsel. Zorg dus dat je fit bent en weet wat je doet. Altijd op safe spelen. Onze ervaring is dat het uitlijnen van het dragende frame de meeste aandacht vraagt. Geen enkel dak is zuiver vlak. Met de juiste materiaal kun je dat opvangen en toch een mooi vlak geheel maken. Maar dat kost uitlijnwerk en inspanning. Al die dragers op de juiste hoogte en richting afstellen. Neem daar de tijd voor en ga zorgvuldig te werk, houd ondertussen oog voor je eigen veiligheid.